Wat is een praatplaat?

Praatplaten, getekende pitches, workshops zakelijk tekenen, uitleganimaties

Wat is een praatplaat?

wat is een praatplaat

Een praatplaat is een plaat waarmee je letterlijk jouw verhaal makkelijk kan vertellen.

1 + 1 = 3

Tekst en plaatje samen zijn sterker dan tekst of plaatje alleen. Dit noemen we Dual Coding. Dual coding betekent simpelweg dat je twee dingen tegelijk gebruikt om iets duidelijk te maken: woorden én plaatjes. Het maakt informatie eenduidig.

Waarom praatplaten handig zijn

 1. Samen praten: Een praatplaat is als een uitnodiging om samen te praten. Het geeft ruimte voor interactie, waar zender en ontvanger samen het verhaal ontdekken. Het is niet alleen zenden maar ook vragen stellen en samen de volgorde bepalen.
 2. Beelden blijven hangen: Beelden hebben meer impact dan woorden alleen. Een praatplaat maakt gebruik van visuele elementen om de boodschap kracht bij te zetten. Het zorgt ervoor dat de informatie beter onthouden wordt.
 3. Het grote plaatje: Het is makkelijker om het grote plaatje te begrijpen als alles op één plaatje staat in plaats van losse stukjes informatie. Een praatplaat geeft een totale kijk op het onderwerp.
 4. Leuk: Het is leuk om eens anders te communiceren dan normaal. Een praatplaat biedt een frisse en innovatieve manier om de boodschap over te brengen. Het houdt de aandacht vast omdat het verrassend is.
 5. Waardevolle gesprekken: Het proces van het maken van een praatplaat is net zo waardevol als het eindresultaat. Het dwingt organisaties en teams om samen één visueel verhaal te maken, wat leidt tot waardevolle gesprekken.

Voorbeelden van praatplaten

 1. Bedrijfsproces uitleggen: Een praatplaat kan handig zijn om nieuwe werknemers te vertellen hoe het bedrijfsproces in elkaar zit. Het is een overzichtelijke manier om mensen snel bekend te maken met de gang van zaken.
 2. Toekomstplannen laten zien: Bedrijven kunnen met een praatplaat hun toekomstplannen laten zien. Het visualiseert doelen, obstakels en mijlpalen op een inspirerende manier.
 3. Overzicht: Het gebruiken van een praatplaat maakt complexe bedrijfsstrategieën overzichtelijk.
 4. Klantgesprekken faciliteren: In plaats van een gewone presentatie kan een praatplaat worden gebruikt om met de klant te praten over de aangeboden propositie. Het stimuleert een interactieve dialoog.
 5. Projectplan aan de muur: Het ophangen van een praatplaat met het complete projectplan in de projectkamer is handig. Het maakt communicatie makkelijker en zorgt voor een gedeeld begrip van de doelen.

Voor wie zijn praatplaten handig?

Voor wie:

Voor iedereen die wel eens een idee moet presenteren. Denk aan

 • managers
 • ontwerpers
 • communicatie managers
 • hr managers
 • coaches
 • psychiatoren
 • fascilitators

.

Animaties

Soms kan je als spreker zelf niet aanwezig zijn. Dan kan er worden gekozen voor een animatie. Een whiteboardanimatie of een zogenaamde uitleg-animatie. Met een voice-over kun je het complete verhaal vertellen, handig voor presentaties aan klanten, collega’s of aandeelhouders. De animatie voegt een extra dimensie toe en maakt complexe informatie begrijpelijker.

Een praatplaat is een veelzijdig en krachtig middel dat verder gaat dan standaard communicatie. Het nodigt uit tot dialoog, beklijft visueel, geeft een overzichtelijk beeld en bevordert waardevolle gesprekken. Of het nu gaat om het uitleggen van bedrijfsprocessen, het delen van toekomstvisies of het presenteren van projectplannen, de praatplaat is een waardevolle toevoeging aan communicatiemiddelen.

Ik wil hier meer over weten

Ben je op zoek naar een leuke samenwerking? Heb je een vraag over een praatplaat of een workshop of een animatie?  Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.